Amazon Bränder Warehouser som klagade på ”positiva fall”; Counter-anklagar Mitt Protest

Amazon lager anställda och Instacart leveransarbetare gick protester måndag för att trycka säkerhetskrav, belyser riskerna för arbetstagare på frontlinjen för att leverera amerikaner till stor del skydd hemma på grund av COVID-19 pandemi.

Uppskattningsvis 50 till 60 anställda gick en walkout på en Amazon arbetare lager i New York stadsdelen Staten Island, kräver att anläggningen stängas och rengöras efter en arbetstagare testats positivt för coronavirus.

”Det finns positiva fall som arbetar i dessa byggnader infekterar tusentals,” lagerarbetare Christian Smalls skrev på Twitter.

Amazon, som svarar på en AFP fråga, sade Smalls gjort ”vilseledande” uttalanden om villkor och att han skulle vara i karantän.

”Liksom alla företag brottas med den pågående coronavirus pandemi, vi arbetar hårt för att hålla anställda säkra samtidigt tjäna samhällen och de mest utsatta,” Amazon sade i ett uttalande.

”Vi har vidtagit extrema åtgärder för att hålla människor säkra.” Efter protesten fick Smalls officiellt sparken av Amazon.

När kontaktades av AFP för kommentar, Amazon bekräftade beslutet, som det sa berodde på Smalls underlåtenhet att följa företagets begäran att han själv isolera efter att han kom i kontakt med en annan anställd som testade positivt för COVID-19.

Genom att delta i måndagens demonstration utsatte han grupperna för fara. Detta är oacceptabelt,”, amazon sade i ett uttalande, notera att endast 15 av de mer än 5.000 anställda på platsen hade deltagit i protesten.

New York state attorney general Letitia James kallade Smalls uppsägning ”skamligt” och påpekade att lagen skyddar den anställdes rätt att protestera.

”I en tid då så många New York-bor kämpar och är djupt oroade över sin säkerhet, var denna åtgärd också omoralisk och omänsklig,” sade hon i ett uttalande.

James sa att hon utforskade alternativ för rättslig prövning och hade bett National Labor Relations Board att undersöka händelsen.

Samtidigt en grupp som kallar sig Gig Workers Collective sade att det var att upprätthålla sitt krav på Instacart oberoende entreprenörer att strejka trots nya säkerhetsåtgärder meddelade sent på söndagen av företaget.

”Arbetare fyller inte order förrän våra fulla krav är uppfyllda”, säger en talesperson till AFP. ”Detta handlar inte bara om oss, vi vill också skydda våra kunder.” Det var inte omedelbart klart hur många av Instacart ”shoppare” som är oberoende ”gig” arbetstagare, deltog i stoppet.

Instacart, som nyligen meddelade planer på att anställa cirka 300.000 personer för att möta efterfrågan på matleverans, sade i ett uttalande att det var ”fullt fungerande” och att walkout orsakade ”ingen inverkan.”

”Vi fortsätter att se den högsta kundefterfrågan i Instacart historia och har mer aktiva shoppare på vår plattform idag än någonsin innan plocka och leverera livsmedel för miljontals konsumenter,” sade San Francisco företaget, som verkar i cirka 5.500 städer i USA och Kanada.

Företaget sa söndag det skulle ge ytterligare hälsa och säkerhet leveranser till full service ”shoppare ” och skulle ställa in en ”standard” tips baserat på kundernas tidigare beställningar.

Arbetargruppen, vars siffror inte var kända, kallas Instacart flyttar ”ett sjukt skämt.”

”Vi hade bett om handdesinfektion i många, många veckor. Men tydligen företaget kan köpa några med två dagars arbete? Var var detta innan,” gruppen sa i ett medium inlägg.

En separat grupp av arbetstagare på Amazon-ägda dagligvarukedjan Whole Foods under tiden efterlyste en dag stopp eller ”sickout” på tisdagen för att trycka på krav på förbättrade hälsoåtgärder.

Gruppen kallar sig ”Hela Worker” sa att det var att söka garanterad betald ledighet för karantän arbetstagare, bland annat.

Med mycket av den amerikanska befolkningen låst, amerikaner är alltmer beroende av leverans av mat och andra leveranser från företag som Amazon.

En rapport från NBC News sade Amazon arbetstagare vid två södra Kalifornien lager hade lagt fram krav på att stänga anläggningarna i två veckor för sterilisering medan anställda testas för viruset.

Amazon har meddelat planer på att anställa ytterligare 100.000 personer i USA, medan rival Walmart försöker utöka sin arbetskraft med 150.000.