Indisk-ursprung Fysiker skapar femte staten av materia hemma mitt Lockdown

En indien-ursprung vetenskapsman skapade den femte staten av materia medan du arbetar hemifrån under coronavirus lockdown med hjälp av kvantteknik. Dr Amruta Gadge, en fysiker baserad i Storbritannien, framgångsrikt skapat en Bose-Einstein Kondensat (BEC) vid anläggningen vid University of Sussex medan du arbetar på distans från hennes vardagsrum ligger två miles away.

Peter Krüger, professor i experimentell fysik vid universitetet i Sussex, säger i ett uttalande att forskare är mycket glada över att de kan fortsätta att utföra experiment på distans under eventuella framtida nedstängningar. Prestationen kan vara ett stort genombrott för forskare när det gäller att skapa en plan för drift av kvantteknik i otillgängliga miljöer. Forskarna tror att det kan vara första gången som BEC skapades på distans i ett labb som inte hade en tidigare.

”Att förbättra kapaciteten hos fjärrlaboratorisk styrning är relevant för forskningstillämpningar som syftar till att driva kvantteknik i otillgängliga miljöer som rymden, under jord, i en ubåt eller i extrema klimat”, säger Krüger och lyfter fram dess vidare konsekvenser.

Univesity of Sussex release förklarade att en BEC består av ett moln av hundratusentals rubidiumatomer kylda ner till nanokelvin temperaturer och atomer ta på en annan egenskap och beter sig som ett enda kvantobjekt. Det tillade att kvantobjektet har speciella egenskaper som kan känna av mycket låga magnetfält.

”Detta kräver noggrann datorkontroll av laserljus, magneter och elektriska strömmar i mikrochips baserat på vaksam övervakning av miljöförhållanden i labbet medan ingen kan vara där för att kontrollera personligen”, säger Krüger.