NASA Chief Jim Bridenstine förklarar varför avbryta Crew Dragon Mission var ”bästa beslutet”

NASA chef Jim Bridenstine erkände att det finns ”en hel del besvikelse” efter NASA-SpaceX Crew Dragon lanseringen avbröts den 27 maj på grund av ogynnsamma väderförhållanden. Men flytta ljuset till den positiva aspekten av ”#LaunchAmerica” försenas, försäkrade Bridenstine att det var en ”stor dag” både för NASA och SpaceX och hyllade den gemensamma insatsen för att göra ”bra beslut”.

Efter avlastning av rymdfarkosten slutfördes och amerikanska astronauter Doug Hurley och Bob Behnken fick hjälp ut ur kapseln, NASA chef förklarade i sitt uttalande att det var helt enkelt ”för mycket el” i atmosfären. Och medan det inte fanns några åskväder eller liknande fenomen, sade Bridenstine att det fanns farhågor om att den betydelsefulla lanseringen den 27 maj kl 4:33 ET kunde ”utlösa blixtnedslag”. Därför tillade Jim Bridenstine att uppdraget som omplaneras till 30 maj kl 3:22 ET var ”bästa beslutet”.

Bridenstine, som tidigare hade hyllat NASA-SpaceX Crew Dragon uppdrag som ”Herkulesuppgift”, meddelade uppskjutandet av lanseringen med hänvisning till säkerheten för besättningsmedlemmar. Enligt honom var det ”högsta prioritet” att se till att Hurley och Behnken som redan hade spännt upp för uppdraget i kapseln, var säkra.

Trump tackar NASA, SpaceX för ”hårt arbete”
Efter de ogynnsamma väderförhållandena tvingade besättningen att avbryta det historiska uppdraget tackade USA:s president Donald Trump, som var där för att bevittna lyftet, både NASA och SpaceX för deras hårda arbete och ledarskap. Trots att uppdraget ställdes in bara 16 minuter före den planerade starttiden sade Trump att han ”ser fram emot” att ansluta sig till lanseringen som nu har flyttats till den 30 maj.