NASA-SpaceX’s Crew Dragon ”lossas”, amerikanska astronauter förbereda sig för exit

Bara 16 minuter innan nedräkningen för den ”historiska” NASA-SpaceX Dragon Crew lanseringen var planerad att börja, uppdraget avbröts på grund av ogynnsamma väderförhållanden och ”risk för blixtnedslag”. Liftoff har flyttats för ”nästa tillfälle” den 30 maj kl 3:22 EDT. Från och med nu informerade NASA om att rymdfarkosten har ”avlastas” och hela uppskjutningssystemet är ”avväpnat” medan både amerikanska astronauter Doug Hurley och Bob Behnken förbereder sig för att lämna kapseln.

Väderförhållandena hade börjat slå larm timmar innan den planerade starten på 4:33 ET den 27 maj. Ändå hade Hurley och Behnken spännt upp i Dragon Crew kapseln på toppen av 230-fots SpaceX Falcon 9 raket för ”#LaunchAmerica” uppdrag. NASA utvecklade också att även om miljontals hoppades att bevittna den gigantiska språng ”revolutionera” den kommersiella rymdfärder den 27 maj, var lanseringsfönstret ”ögonblicklig”.

Från Twitter till YouTube, var händelsen live-streamas på alla sociala medier plattformar med människor redo att ”inleda den nya eran sedan 2011”. Det sågs till och med av USA:s president Donald Trump och hans vicepresident Mike Pence. Men uppdraget har nu försenats på grund av ”orbital mekanik” och ett annat försök att lansera astronauterna till rymden ombord SpaceX’s Crew Dragon kapsel som en del av Demo-2 testflygning till den internationella rymdstationen kommer att göras på lördag.

Första bemannade uppdrag från USA sedan 2011
Med detta uppdrag skulle NASA lansera sitt första bemannade uppdrag från amerikansk mark på nästan 10 år (sedan 2011). Det är också första gången som det hade tillåtit ett privat företag som Elon Musks SpaceX att köra hela showen, men väderförhållandena försenade planerna.

SpaceX vd Elon Musk som var där på lanseringsplatsen, hade hyllat prestationen som hans ”dröm” innan den avbröts. De två NASA astronauterna sågs leende, vinka och ge tummen upp när de debuterade i SpaceX rymddräkt och spände upp i kommersiellt byggd kapsel.

NASA Administrator Jim Bridenstine hade lovordat hela uppdraget som en ”herkulisk uppgift” och kallade det en ”monumental prestation”. Det avslöjades också att utformningen av SpaceX Dragon kapseln startades från grunden minst 12 år sedan för att resa till rymdstationen.

Bridenstine hade sagt att NASA lät ”kommersiell industri förnya” och som ledde till lösningar som var ”oavnärjda av tidigare”. Enligt NASA Administrator, denna aspekt är fortfarande den ”verkliga framgången” för #LaunchAmerica.