Svart hål i centrum av Vintergatan kan vara ”flimrande”: Forskning

Det svarta hålet som upptäcktes i mitten av Vintergatan, som kallas Skytten A*, har varit föremål för intresse för astronomer och nyligen fann forskare bevis för att det massiva hålet kan flimra. Enligt en studie publicerad i The Astrophysical Journal Letters studerade astronomerna det svarta hålet med ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), ett extremt kraftfullt teleskop. Efter att ha tittat noga, såg forskarna den massiva svarta hålet, som sägs vara fyra gånger större än solen, ”flimrande”.

Ett team av japanska forskare studerade Skytten A * och sade att de fått högkvalitativa data av radio-våg intensitet variationer tillbaka 10 dagar, 70 minuter per dag. Tomoharu Oka, en medförfattare till studien sade att utsläppet dubbel är relaterad till några ”exotiska fenomen” som förekommer i närheten av supermassiva svarta hålet. Forskarna misstänker att aktiviteten kan ha något att göra med det svarta hålets anhopningsskiva.

Forskaren tillade också att ett svart hål är i huvudsak osynlig för teleskop. Den noterade att den täta, mörka Goliat inte avger någon detekterbar form av ljus eftersom deras gravitationskraft är så exceptionellt ljus kan inte fly. Astronomerna kunde dock upptäcka den heta gasen som kretsar runt svarta hål, fångade av deras gravitation.

”Flimmer” kan hjälpa till att hitta mer om svart hål
Dessutom tillade teamet att ”flimmer” kan hjälpa dem att hitta mer om hur det svarta hålet beter sig och hur gas accreting runt centrum. De hävdade dock också att den blinkande rörelsen är för snabb för att fångas i fotografier.

Samtidigt är svarta hål ett sådant mystiskt fenomen som alltid har fångat fantasin hos forskare över hela världen. Från Albert Einstien till Stephen Hawkings, svarta hål har aldrig misslyckats med att förvåna forskare öppna grindar för vidare forskning. Den första bilden av ett svart hål publicerades i april 2019 efter observationer gjorda av Event Horizon Telescope 2017 av det supermassiva svarta hålet i Messier 87:s galaktiska centrum.